Zaterdag 21 september in de namiddag krijgt Herentals iets te zien dat in de stad nog nooit is vertoond: een kermiskoers op een cyclocrossparcours aan de Augustijnenlaan, die daarvoor in de beide rijrichtingen wordt afgesloten vanaf kruispunt Vinkenslag tot het kruispunt Hellekensstraat.

Het parcours is veelbelovend. De deelnemers zullen alvast een zandbak, waterbak, en balkjes worden voorgeschoteld.

De start is letterlijk in een springkasteel op de Zwanenberg, de finish is voor het lokaal. Voor het lokaal, komt er ook een tribune en een omroeperstoren op de middenberm.

Om de zaak in goede banen te leiden, is de koersdag verdeeld in leeftijdsblokken. s’ Middag kunnen de jongsten aan de slag, de kapoentjes en wolfjes, in scoutstermen. Ze krijgen een simpeler parcours voorgeschoteld en krijgen een spaarkaart voor de kermisattracties die elders zijn opgesteld. Als die kaart vol is, krijgen ze een aandenken aan 100 jaar scouting. Niet alleen de eigen leden, maar alle geïnteresseerde kinderen mogen deelnemen aan de koers en de kermis. Er zal ook tijdens de eerste schoolweken reclame gemaakt worden op de speelplaatsen van de verschillende Herentalse scholen.

Om 14 uur treden de jongverkenners en verkenners in de arena, in de latere namiddag de jins. Dan is er ook de gevreesde ‘battle’ tussen de jeugdbewegingen. Aangezien vele Kempense scoutsgroepen hun roots bij den 1ste Kempen hebben liggen, hopen we dat ze massaal intekenen op onze uitdaging en de battle aangaan. Naarmate de leeftijd volgt, wordt ook de moeilijkheidsgraad en het aantal rondes opgedreven.

Om 18u wordt het parcours omgebouwd en wordt de kermis in de omloop geïntegreerd en gaat de eigenlijke kermiskoers voor het grote publiek van start. Opzij voor de echte kermiscoureurs!

De koers verloopt met ploegen van drie man. Op die manier zal er altijd iemand aan de slag zijn om een opdracht bij de kermisattracties te vervullen, terwijl een andere rijdt of zich in de ‘pitlane’ bevindt. De ploeg die eerst alle opdrachten weet te vervullen en samen over de finish bolt, wint de race.

De kermisopdrachten voor het crème de la crème van de renners moeten nog gerealiseerd worden maar de organisatie ziet het groots: ringwerpen, eendjes vissen, blikwerpen, basketring, koortje trek, kamelenrace en sjoelbak, grijperkes in het Lunapark, de flosh pakken -als joker- hamer en bel, boksbal, klim de ladder, Bertje Bibber. Voor de bevoorrading zorgt een kraam met smoutenbollen.

De scouts zouden de scouts niet zijn, mochten ze met de zegen van de Moeze geen reeks voor ‘foorwijven’ inrichten -de dames dus-, een reeks voor de ‘senioren’ waar het gros van de stam onder valt en een reeks voor ‘elite zonder contract’, waarmee de manskerels worden bedoeld.

“Het moet laagdrempelig blijven, dus vooraf inschrijven hoeft niet op voorhand. We voorzien echter wel een mogelijkheid om in te schrijven via de website. Personen die op voorhand inschrijven, krijgen een gratis consumptie aangeboden.